maanantai 17. marraskuuta 2008

Riika

Onnistunut viikonloppu Riiassa. Latvian pääkaupunki on kaunis, ei yksin vanha kaupunki, vaan koko kaupunki. Riiassa on valtava jugend-kaupunki ja valtavat puistot, joissa on kiva kävellä ja oleskella. Väinäjoki on upea. Palvelu on vaihtelevaa. On paikkoja, joissa palvelu on todella hyvää ja sitten suuri osa paikkoja: kauppoja ja ravintoloita, joissa ei palvelua ei ole sisäistetty.

Sosialismin aika näkyy vielä melkein kaksikymmentä vuotta NL:n romahtamisen jälkeen melko selkeästi. Paljon selkeämmin kuin esimerkiksi Puolassa. Ehkä tuo palvelumentaliteetti on osittain sosialismin aikaista. Latvialaiset koettavat kovasti nostaa kansallistunnettaan. Se onkin tärkeää, sillä hyvä itsetunto on toisten hyväksymisen perusta, niin ihmisillä kuin kansakunnilla. Venäjä on hyvä esimerkki huonosta itsetunnosta. Venäjä-parka yrittää uhoamalla saada kunnioitusta. Jokainen selväpäinen tajuaisi, ettei kannata.

Kävimme tälläkin kerralla baarissa, jonka nimi on Bbar. Siellä on todella hyvä palvelu, hyvä ruoka ja erinomaiset baarimestarit. Kannattaa tutustua. Muitakin hyviä ravintoloita on paljon ja hinnat ovat suomalaisittain vielä edullisia. Tämänkertainen uusi löytö oli Pyhän Pietarin kirkon takana ollut uusi pieni ruokaravintola, jossa oli hyvä ruoka, viihtyisät puitteet ja yritteliäs henkilökunta.

Lennot sujuivat hyvin. Nämä halpalentoyhtiöt ovat siitä hyviä, että ne osaavat kellon ja toimivat täysin aikataulussa. Ilmeisesti liiketoiminnan sujuminen edellyttää aikataulussa pysymistä. Lentohinnat ovat välillä käsittämättömän edullisia.

Kotosäkylässä lienee asiat tällä hetkellä odottavalla kannalla. Paikkajaot alkavat hahmottua ja kukin puolue miettii nimiä luottamusmiespaikoille. Vaalivoittajan on helpompi jakaa paikkoja kuin häviäjän. Voittajalle on tulossa selkeästi enemmän jaettavaa. Tosin Säkylässä voittajilla oli myös paljon ehdokkaita, jotka saattavat toivoa jotain tehtävää. Varmaan kannattaa ottaa ainakin uusia mahdollisimman paljon mukaan päätöksentekoon. Jos Euraan mennään, lähidemokratia heikkenee, kun jaettavia paikkoja on suhteellisesti huomattavan paljon vähemmän. Demokratia onkin ensimmäinen häviäjä näissä kuntaliitoksissa. Säkylässä ei valitettavasti ole paljon muutenkaan voitettavaa. On vaan yritettävä säilyttää nykyiset palvelut. Siinäkin taitaa olla liiaksi haastetta. No aika näyttää...

Ei kommentteja: