perjantai 21. marraskuuta 2008

Jakson vaihto

Elämässä on erilaisia jaksoja. Minullakin on tänä vuonna ollut paljon tapahtumia, jotka tietyllä tavalla jakavat elämää. Yksi merkittävä asia oli moottoripyöräonnettomuus. Siitä tulee puhuttua ennen ja jälkeen kaatumisen. Tuo kaatuminen oli positiivinen siinä mielessä, että se mahdollisti Master of Engineering -tutkinnon suorittamisen vielä tänä vuonna. Ilman sairauslomaa tutkinto olisi jäänyt tältä vuodelta kesken.

Tutkinto on siinä mielessä merkittävä, että se lisää kuukausipalkkaani noin 500 eurolla. Siitä jää väkisin vähän käteenkin. Muuten olen sitä mieltä, että opettajien palkkausjärjestelmä on vinoutunut. Nuoren aloittelevan opettajan palkka on tosi huono. Juuri silloin kun rahaa tarvittaisiin: lapset ovat pieniä ja rakennetaan kotia. Meillä vaimoni kanssa on täydet ikälisät, joka merkitsee kummallekin noin 40% palkanlisää. Käytännössä saamme yhdessä melkein kolme nuoren opettajan palkkaa. Tästä seuraa se, ettei alalle oikein hakeuduta. Erityisesti tämä näkyy ammatillisella puolella valtavana opettajapulana. Meidän oppilaitoksessamme on aloja, joihin ei ole vuosiin saatu päteviä opettajia.

Minulle ei ole näillä näkymin enää tulossa palkankorotuksia, paitsi tietysti yleiskorotukset. Tosin näykyisin voi saada tehtävän mukaista palkkaa. Jos vielä tulee jokin sellainen tehtävä, joka edellyttää palkankorotusta, sellaisen vielä voin saada. Tosin en ole vuosiin tehnyt töitä palkan takia, vaan siksi, että on mukava työ ja erityisesti mukavat työtoverit.

Ai, niin. Ensi viikolla vaihtuu oppilaitoksessamme jakso: lukuvuosi on jaettu viiteen jaksoon, joista kolmas on lähdössä. Yllättävän nopeasti nämä lukuvuodet menevät. Taas pian on kevät.

Ei kommentteja: