sunnuntai 21. joulukuuta 2008

Valmistujaiset


Kun vasta vanhalla iällä valmistuu korkeakoulusta, ottaa juhliminenkin oman aikansa. Perjantaina juhlimme valmistumista kahden työtoverini, jotka olivat valmistuneet samasta koulutusohjelmasta, toinen kanssani samaan aikaan ja toinen hieman aiemmin tänä vuonna. Perjantain juhliin osallisuivat rehtorimme lisäksi muutama työtoveri ja aikuisopiskelija. Oli tosi kivat juhlat. Tänään juhlimme lähisuvun kanssa. Samalla vietämme pientä joulua, koska olemme huomenna lähdössä Krakovaan, Annin, esikoisemme luo jouluksi.

Tutkinto, joka tuli suoritettua on nimeltään insinööri ylempi amk. Tuo ei paljon kerro asiaa tuntemattomille. Englannnikielinen nimi on Master of Engineering. Jos tuon suomentaisi, olisi tutkintonimike ehkä kuvaavampi: tekniikan maisteri. Suomen korkeakoulujärjestelmä on kovassa murroksessa. Yliopistot ovat saaneet ammattikorkeakouluista melko kovan haastajan ja he ovat ottaneet taktiikaksi kampittaa ammattikorkeakouluja kaikin tavoin. Suomenkielisten tutkintonimikkeiden osalta he ovat toistaiseksi onnistuneet. Tilanne alkaa tosin olla kestämätön eikä tarvitse olla kovin suuri ennustaja ennustaessaan, että muutos jollakin aikavälillä tulee.

Joka tapauksessa tie on nyt auki yliopistollisiin jatkotutkintoihin eli lisensiaatin ja tohtorin tutkintoihin. Kieltämättä ainakin ajatuksen tasolla sitä miettii, että kuinka paljon se teettäisi töitä ja että riittäisikö motivaatio. Nyt on kuitenkin syytä nauttia ja iloita tästä saavutuksesta. Toi tämä tutkinto ainakin melkoisen palkankorotuksen. Seuraava porras ei enää opettajalle tuo kovin suurta palkankorotusta, joten ei ainakaan sen takia kannata jatkotutkintoja havitella.

Ei kommentteja: