perjantai 26. joulukuuta 2008

Joulu Krakovassa

On tietysti erilainen kuin kotijoulu. Krakovan kaupunki on kaunis, ehkä vielä kauniimpi jouluvalaistuksessa. Krakovan suurella keskusaukiolla on upea joulutori. Kyllä täällä on joulu. Ostimme tyttären pieneen opiskelija-asuntoon pienen joulukuusen torilta. Joulukuusi on erilainen: koivun varteen on porattu reikiä, joihin on tökitty kuusen oksia. Lopputulos on kuusennäköinen ja siinä on valmiiksi jalka, joten se on suoraan käyttövalmis. Valotkin ostimme, ne tosin toimivat ainoastaan aattoillan.

Joulukuusen alta jaoimme lahjat. Nuoret totesivat, että joulun tuntu on saavutettu. Olin kovasti samaa mieltä. Joulun tunnun voi saavuttaa kovin monin eri tavoin. Toki sitä joulun aikaan kotimaa mielessä käy, mutta ei mitään erityistä koti-ikävää tunne. Soitimme nuoremmalle tyttärelle, Kaisalle, Leville. Kaisalla tuntui olevan hieman apea tunnelma. Hän kun on yksin, muun perheen ollessa täällä. Kaisa suorittaa työharjoittelua ja on omasta halustaan Lapissa. Kyllä siellä toisaalta joulun tuntu on varmasti lähempänä kuin täällä. Ehkä juuri siksi koti-ikävä voi tuntua suuremmalta.

Eilen kävimme Nova Hutassa. Sosialismin mallikaupungissa. Poikamme totesi, että parasta matkassa oli paluu takaisin Krakovaan. Hänen mielestään Nova Huta on ankea. Nova Huta on kuitenkin sosialismin saavutuksista upeimpia, joten pojan ei kannata mennä esimerkiksi Tallinnan Lasnamäelle.

Sain luettua Sofi Oksasen Puhdistuksen. Kirja on hienosti kirjoitettu ja siinä asioita voi ajatella monesta näkökulmasta. Mielestäni kirjassa alleviivataan ajatus, ettei tule koskaan hyväksyä mitään väkivaltakoneistoa mistään ideologisesta syystä. On väkivallan takana sitten mikä tahansa valtio, puolue tai järjestö, jälki yksityisen ihmisen kannalta on aina ikävää. Sofi Oksasen tarinassa saman suvun jäsenet ovat eripuolilla ja alistettuina monista suunnista aina tilanteen mukaan. Myös sosialismin ja sen saavutukset hän kuvaa konkreettisesti. Ilmeisesti hänellä on "sisäpiirin" tietoa. Kannattaa lukea.

Tänään tapaninpäivänä menemme Wieliczkan suolakaivokseen. Se sijaitsee viidentoista kilometrin päässä Krakovasta ja toimii edelleen. Sieltä on suolaa louhittu jo useita vuosisatoja. Olen käynyt siellä kerran ja menen mielelläni toisen kerran, oli se sen verran mahtava kokemus. Kaivosmiehet ovat hakanneet tuhansia patsaita ja ovat tehneet useita erilaisia huoneita ja tiloja. On kappeleita, ravintoloita, matkamuistomyymälöitä, kirkko jne. Katsotaan mitä muu perhe kaivoksesta tuumaa...

Ei kommentteja: