tiistai 16. joulukuuta 2008

Joulusauna

Olin eilen illalla yrittäjien joulusaunassa. Siellä oli mukavan leppoisa, jouluinen tunnelma. Oma saunamme kun on remontissa, tuntui yrittäjien joulusauna vähän niin kuin juhlalta. Tulipa siellä puheeksi seurakunnankin asiat.

Seurakunnan asioista on toki hyvä puhella saunan lauteilla. Aika monella on käsitys, että Säkylän seurakunta on itsestäänselvyys. Ajatus on, että vaikka kunta on kuralla ja on joutunut tekemään lopettamispäätöksensä, seurakunta voisi säilyä. Seurakunta ei lain mukaan voi säilyttää täyttä itsenäisyyttään kuntaliitostilanteessa. Yhden kunnan alueella voi olla joko yksi seurakunta tai seurakuntatalous. Tuo seurakuntatalous antaa tosin monia vaihtoehtoja toteuttaa yhteinen taloudenpito. Tähän sisältyy myös seurakuntayhtymä, jossa Säkylän seurakunta voisi säilyttää melko laajan itsehallinnon.

Se mikä toteutuu on tietysti neuvottelujen tulos. Tällä hetkellä tiedetään jo, että Eurassa on kova halu liittää kaikki seurakunnat yhdeksi, Euran seurakunnaksi. Siellä on juuri käyty kova vääntö Hinnerjoen ja Honkilahden seurakuntien liittämisestä Euran seurakuntaan. Hinnerjoki ja Honkilahti ovat nykyisin Euran seurakunnan piirejä, ilman omaa taloudellista päätöksentekoa. Tätä mallia ollaan myymässä meillekin.

Säkylässä seurakuntaa, päinvastoin kuin kuntaa, on hoidettu hyvin. Seurakunta on taloudellisesti vahva. Velaton ja kassassa on rahaa toiminnan pyörittämiseen. Meillä on toimitiloja sopivasti ja ne ovat hyvässä kunnossa. Seurakunnan luottamus- ja virkamiesmiesjohto on innostunutta ja asiansa osaavaa. Henkilöstö tekee työtään täydellä sydämellä. Toiminta on tavattoman laajaa. Säkylässä ei voi välttyä seurakunnan toiminnalta. Seurakunta osallistuu koulujen, päiväkotien ja kymmenien yhdistysten kautta kaikkien seurakuntalaisten elämään.

Meidän on SAATAVA euralaiset ymmärtämään kuinka paljon me rakastamme omaa seurakuntaamme ja kuinka voimakkaasti haluamme säilyttää oman itsenäisen seurakuntamme. Haluamme edelleen panostaa lapsi- ja nuorisotyöhön. Haluamme edelleen hoitaa erinomaisesti diakonia- ja lähetystyön. Me haluamme edelleen kehittää jumalanpalvelus- ja musiikkielämää omassa rakkaassa seurakunnassamme. Kun me saamme heidät positiivisessa mielessä vakuuttuneiksi tästä kaikesta, uskon, että kaikkien ajattelevien ihmisten mielet muuttuvat meille myönteisiksi.

Olen siis optimistinen, mutta samalla tiedän, että työtä on paljon ja sitä on tehtävä suurella sydämellä. Me emme saa millään tavoin pahoittaa euralaisten mieltä. Meidän tulee vain tuoda oma toiveemme ja tulevaisuudenuskomme konkreettisesti esille. Rukouksissamme muistakaamme myös aina omaa seurakuntaamme. Yrittäjien joulusaunassa yritin valaa sekä uskoa omaan seurakuntaan että muistuttaa, ettei mikään ole itsestään selvää, vaan tarvitsemme kaikkien seurakuntalaisten tukea tulevissa koitoksissa. Eräs rakas ystäväni sanoi taannoin: kyllä me Asko vielä kuljemme ovelta ovelle keräämässä nimiä adressiin oman seurankunnan puolesta. Sanoin hänelle silloin, ja lupaan edelleen olla sanojeni takana, että olen mukana keräämässä nimiä, jos sitä tarvitaan.

Ei kommentteja: