keskiviikko 10. helmikuuta 2010

Mietteitä säästötalkoista

Olen kovasti pohtinut säästötalkoiden oikeaa toteuttamistapaa. Aikaisempina vuosina Säkylässä on edetty siten, että virkamiehet ovat esittäneet säästötoimenpiteitä ja luottamusmiehet, viimeistään valtuustossa, ovat ne hylänneet. Onpa jopa jonkin valtuustokauden alussa luottamusmiesten suulla sanottu, että nyt ei säästetä.

Siinä virkamiehille, varsinkaan kunnanjohtajalle ei ole jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin ehdottaa veronkorotusta. Ne ovatkin sitten kiivaassa tahdissa seuranneet toisiaan. Kuinka paljon vähemmällä vyön kiristyksellä ja samalla ylisuurilta veronkorotuksilta olisi vältytty, jos tarpeelliset säästöt olisi tehty aikanaan. Kukaan ei pysty laskemaan.

En lähde ennakoimaan mitä kaikkea virkamiehet tuovat säästölistoillaan luottamusmiesten päätettäväksi. Sen ainakin voisin ennustaa, että jos kouluverkkoa esitetään supistettavaksi, osa kuntalaisista näkee sen valtavana menetyksenä. Muudan eläkkeellä koulumaailmasta oleva henkilö ennakoikin sitä jo mielipidekirjoituksessaan. Varsinkin pienten koulujen puolesta puhujat vetoavat kaikkeen mahdolliseen kyläkoulujen puolesta. Meillä kotona jostain syystä puhutaan paljon koulupolitiikkaa, usein peruskoulusta ja ammatillisesta koulutuksesta.

Peruskouluista puheen ollen pienten koulujen autuus ei aina ole sitä mitä voisi kuvitella. Erityisesti sellaisten lasten joiden sosiaaliset taidot ovat vähäisiä, ongelmat pienessä koulussa saattavat jopa kärjistyä. Toki niin voi käydä isossakin koulussa. Meillä on koulututiloja kunnassamme 2,3-kertaisesti tarpeeseen nähden. Jotta saisimme lisää valtion apuja mm. koulukeskuksen saaneeraukseen, valtion edustajat ovat vaatineet meitä supistamaan kouluverkkoamme. Paineet siis ainakin ovat kovat: valtio painostaa ja kunnan rahat ovat loppu, tee siinä sitten arvovalintoja.

Yllättävän helposti ja vähin äänin on mennyt oman lautakuntani tulevat ja jo tehdyt supistukset. Ne ovat kuitenkin vaikuttaneet ja tulevat vaikuttamaan monen kuntalaisen arkeen. Ehkä teknisen toimen supistukset ovat jo niin triviaaleja ja niitä on tehty jo kauan, että niihin on totuttu. Jossain tälläkin puolella tulee pää vetävän käteen ja säästöt alkavat tulla kalliiksi.

Uuden kunnanjohtajan mukanaan tuoma, uusi draivi voisi auttaa tulevaisuudessa. Sen varaan ei tässä taloustilanteessa ole kuitenkaan varaa tuudittautua. Nyt on vaan tehtävä kaikki tarpeellinen. Onneksi tästä näyttäisi olevan suuri yksimielisyys. Toivottavasti kaikkien hallintokuntien edustajat pysyvät "ruodusssa". Kiristykset ja säästöt olisivat olleet uudessa Eurassa muutaman vuoden päästä aivan katastrofaaliset.

Ei kommentteja: