lauantai 6. helmikuuta 2010

Huhumylly

Joillakin nettisivustoilla pyörii mitä erilaisimpia huhuja. Yksi sinnikäs huhu koskee Säkylän Kokoomuksen valtuustoryhmää. Tämän pitkään eläneen huhun mukaan olisi ryhmästämme erotettu jäseniä. Säkylän Kokoomus on tänä päivänä sisäisesti vahvempi kuin vuosiin. Kuntaliitoksen purkautuminen on yhdistänyt meitä. Menneitä ei muistella, vaan katsotaan tulevaisuuteen. Kotikunnassamme on kovat säästötavoitteet. Säkylässä olisi pitänyt taloutta tasapainottaa jo aiemmin, ettei oltaisi tässä tilanteessa. Sitä Kokoomus on vaatinut jo pitkään. Erityisesti aiempi valtuustoryhmän pj. Pekka Kinkku on pitkään vaatinut veronkorotusten sijaan / lisäksi rakennemuutosta. Tähän asti puheet ovat kaikuneet kuuroille korville. Hyvä, että kaikki poliittiset ryhmät ovat nyt tulleet tälle samalle linjalle. Kummassakin vasemmistopuolueessa on pientä jupinaa, johtunee ideologiasta, mutta hekin ymmärtävät, että nyt on vaan säästöjä saatava.

En ole enkä tule ehdottamaan demarien siirtämistä syrjään päätöksenteosta, vaikka he ovat olleet alistamassa ja nöyryyttämässä Kokoomusta jo vuosia. Säkylän Kokoomus on vaatinut ja tulee edelleen vaatimaan, että vaaleissa saatu tulos näkyy jaettaessa luottamuspaikkoja. Näin ei ole ollut vuosiin. Toivottavasti tulevaisuudessa etenemme tässäkin asiassa. Kunnallispolitiikassa tehdään usein kummallisia ratkaisuja, joita ei järkisyyt selitä. Onneksi Säkylässä ei ole aivan karmeimmalla tavalla edes meitä kohdeltu.

Säkylässä ei todellakaan ole nyt vastakkain asettelun aika, vaan yhteistyössä on etsittävä tarpeelliset säästöt. Tilanne on todella vakava johtuen aiemmin kerätyistä alijäämistä. Ne on hoidettava ja huolehdittava, ettei niitä lisätä. Kuntamme on, kuten olen niin monesti sanonut, hienossa kunnossa. Meillä on aiempina aikoina ollut helppoa. Valtionosuudet olivat hulppeita ja yhteisöverotulot samoin. Kun järjestelmä muuttui, Säkylän päättäjät eivät osanneet sopeutua. Tässä on syytä sekä silloisessa virkamies- että luottamusmiesjohdossa. Erityisesti kuitenkin luottamusmiehissä, sillä monet virkamiesten tekemät rakennemuutosehdotukset on haudattu. Onneksi hyvinä aikoina on satsattu myös järkevästi, joten meillä on pääosin hyvässä kunnossa olevat tekniset palvelut. Vain koulukeskus on surkeassa kunnossa. Se on jäänyt pahaan saumaan talouden sukelluksessa. Täytyy myös muistaa, että meillä on koulutiloja noin 2,5 kertaa yli tarpeen. Rakennemuutos on koulutoimessa pahasti kesken. Käyttäjien vähetessä on tilojenkin vähettävä. Monet talouden realiteetit on helposti käytännön järjellä ymmärrettäviä, kun niistä tulee yhteisiä, ymmärrettävyys vaikeutuu. Aina on olemassa käsitys, että rahaa vaan tulee jostain ja että kyllä tämä paremmaksi muuttuu, kunhan odotellaan.

Näyttäisi siis siltä, että kaikkien ryhmien kesken ollaan saavuttamassa yksimielisyys tarvittavista toimista. Hyvä niin, töitä ja hyviä päätöksiä tekemään kaikki. Tuskinpa Säkylässä tullaan näkemään kovin suurta vastustusta rakennemuutoksessa. Ehkä kouluverkko hieman puhututtaa. Siinäkin koulutoimi on esittämässä vielä tässä vaiheessa melko maltillista vaihtoehtoa, joka on enemmistön hyväksyttävissä.

Yksi huhu koskee erilaista juhlintaa kuntaliitoksen purkautumisesta. Enpä ole nähnyt tai kuullut erityisen suuria juhlia järjestetyn. Kunnanhallitus järjesti talousseminaarin, josta juhlatunnelma oli kaukana. Enemmänkin tuota seminaaria leimasi puurtamisen ja eteen päin katsomisen fiilinki. Kunnanjohtaja on tehnyt paljon ja saanut tartutettua innostuksen myös muihin: luottamusmiehiin että virkamiehiin.

Kauniiksi lopuksi haluaisin sanoa, että koska Säkylän politiikot ovat löytäneet yhteistyön, suosittelen sitä kaikille kuntalaisille. Unohtakaamme nyt kaikki pahat puheet ja teot ja rakentakaamme tästä Uudesta Säkylästä hyvä asuinympäristö. Kaikki kauna ja paha olkoon meistä poissa. Hyvä tuottaa hyvää.

Ei kommentteja: