lauantai 5. maaliskuuta 2011

Pitkästä aikaa

Onpa kulunut jo vuosi ja yksi päivä viimeisestä kirjoituksesta. Paljon onkin ehtinyt tapahtua varsinkin kunnallispolitiikassa. Euran Lahtinen, Lehtonen ja Kalli kaasivat kuntaliitoksen. Nyt ainakin näin eduskuntavaalien alla Lehtonen koittaa viestittää katumusta.

No, Säkylän kävi hyvin. Pian kaksikymmentä vuotta Säkylän Kokoomus on peräänkuuluttanut rakenteisiin käyviä säästötoimenpiteitä. Keskusta ja erityisesti demarit ovat olleet kovakorvaisia. Heidän ja edellisen kuntapomon politiikkaan kuului rahojen tuhlaus ja verojen korotukset. Lyhyessä ajassa kunnallisvero nostettiin 16 prosentista lähes kahteenkymmeneen. Samaan aikaan alijäämät paisuivat lähes kolmeen miljoonaan euroon. Meno oli siis todella hulvatonta.

Kuntaliitoksen kaaduttua Kokoomuksen opit ovat kelvanneet. Ja tulosta syntyy. Viime vuodelta ylijäämää noin miljoona ja varsinaiset säästötoimenpiteet purevat täydellä teholla vasta tänä ja ensi vuonna. Hyvältä näyttää. Toivottavsti toverien pää pysyy kylmänä eikä ensi vuoden kunnallisvaalit herätä vanhaa tuhlaajaa.

Töissäkin on mennyt hyvin: logistiikan koulutus on lähtenyt erinomaisesti. Olen onnistunut saamaan ympärilleni huikean tiimin. Meitä on jo kuusi huippuammattilaista, kun puolitoista vuotta aloitin yksin. Opiskelijamääräkin lähestyy syksyllä aikuiset mukaan lukien sataa.

Vanhin lapsista aloitti opiskelun Jyväskylän yliopistossa tavoitteena maisterin tutkinto sosiologiassa. Hieno juttu. Lapsistani voinkin olla ylpeä: kaikki opiskelevat ja menestyvät opinnoissaan. Itse olen kaikki kouluni käynyt vasta aikuisena, kun opinnot eivät nuorena maittaneet. Onneksi polvi on parantunut.

Sairaus ei ole toistaiseksi edennyt, monenlaista harmia kylläkin on matkan varrella ollut enkä oikein enää muista millaista on terveen elämä. Jatkuva pahoinvointi ja vatsakivut suistavat helposti alakuloon. Onneksi nyt on ollut muutama viikko melko hyviä ja se on vaikuttanut mielialaankin positiivisesti.

Eduskuntavaaleista on tulossa todella mielenkiintoiset. Suomessa näyttäisi menevän yleisen mielipiteen mukaan todella huonosti. Köyhät ovat köyhtyneet ja rikkaat rikastuneet. Kreikka ja Irlanti ovat kupanneet Suomen kansallisvarallisuutta merkittävästi ja muutenkin EU on syvältä. Vasemmisto ja persut koittavat imeä tässä mielipideilmastossa kannatusta. Persut johtavat kilpailusssa. En tiedä mitä ajatella. Omalla kohdallani en ole huomannut tulojen kasvua enkä laskua. Kaikki mikä tulee näyttää menevän kulutukseen. Näin on jatkunut koko työuran (40 vuotta!) ajan.

Viime lama oli minulle henkilökohtaisesti raju. Siitä selviäminen vaati kovia ponnisteluja. Silloinen politiikka oli ajaa pienyrittäjät konkurssiin. Pankit laitettiin asialle. Tavoitteena oli pelastaa pankkijärjestelmä. Siinä onnistuttiin. Yrittäjät laitettiin maksajiksi, sillä seurauksella, että saatiin yli puoli miljoonaa työtöntä. Palautuminen kesti kauan. En mennyt konkurssiin, mutta läheltä piti.

Nykyinen hallitus on toiminut lamassa aivan toisin. Suomi on selvinnyt hyvin. Onnistunutta on ollut tuloverojen lasku, jolla on voitu pitää maamme kilpailukykyisenä, samalla tällainen tavallinen veronmaksaja on pystynyt elämään suhteellisen hyvin. Siihen halutaan nyt korjausta kovilla veronkorotuksilla. Mitäköhän näiden persujen ja demarien mielessä liikkuu? Vaalivoitto? Vaalivoiton jälkeen ilmeisesti aloitetaan keskiluokan kurjistaminen.

Elämme siis mielenkiintoisten vaalien aikaa. Onneksi samalla on kevätaika ja valon määrä lisääntyy. Mieliala piristyy. Onneksi omaa talouttani eivät enää poliitikot pysty pahemmin horjuttamaan. Palkka on mikä on ja kulut ovat jo vakiintuneet sille tasolle, että palkka riittää. Vaikka nostaisivat verojakin niin kyllä tässä pärjäillään.

Toivoisin, että samaa positiivista odotusta muiltakin, vaikka tässä vasemmiston ja persujen masinoimassa negatiivisuuden ilmapiirissä on helppo lähteä protestoimaan ja purnaamaan.

Iloista kevättä kaikille.

Ei kommentteja: