sunnuntai 9. elokuuta 2009

Toisen asteen koulutus

Alueellamme, erityisesti Säkylässä ja Eurassa, koulupolitiikka on ollut ja on demareiden käsissä. Siitä on seurannut se, että sekä kouluja on liikaa että niitä ei ole. Peruskouluja on Säkylässäkin liikaa, tosiasia, jonka moni tunnustaa. Nyt on sitten sovittu, ettei ainakaan viiteen vuoteen tehdä mitään.

Lukioista on sovittu, että uudessa kunnassa lukiolla on kaksi toimipistettä. Säkylässä ja Eurassa. Toisen asteen ammatillisesta koulutuksesta ei kukaan puhu mitään. Olen useita kertoja ja useissa tilaisuuksissa vuosien ajan yrittänyt käynnistää keskustelua ammatillisen koulutuksen saamisesta alueellemme. Yleisesti muualla päin Suomea vasemmistoa kiinnostaa ammatillinen koulutus, vaan eipä meillä. Tällä alueella pystyttäisiin helposti saamaan aikaan melko laaja-alainen ammatillinen opetus. Opiskelijamäärät riittäisivät. Toiminta voitaisiin aloittaa vaikkapa ensi vuonna. Kukaan ei ole kiinnostunut. Lukiosta ollaan huolestuneita. Onkohan poliittinen vasemmisto edes huomannut, että lukiosta valmistuneet pääosin jättävät kotipaikkakuntansa, kun taas ammattiin valmistuneet jäävät useimmiten tänne.

Niinpä olemmekin saaneet huomata tällaisen politiikan vaikutukset. Yleisestikin on satsattu enemmän siihen, että täältä olisi mahdollisimman helppo lähteä. Pitäisikö ruveta miettimään miten saataisiin väki jäämään tänne tai jopa saamaan muutamia muuttajiakin. Jos ensi vaalienkin jälkeen nämä samat saamattomat jatkavat uuden Euran politiikassa, on odotettavissa melkoisen kovat ajat. Ennusteeni on, että palvelujan karsitaan kovalla kädellä ja silti veroja korotetaan merkittävästi. Onneksi minulla on mahdollisuus vaihtaa kirjani vähemmän verottavalle paikkakunnalle.

Toivottavasti kuitenkin Kokoomus saa merkittävän vaalivoiton ja saa myös keskustalaiset tekemään porvarillista politiikkaa. Politiikaa, jossa pidetään huoli tuloista ja menoista. Politiikkaa, jossa pyritään saamaan jaettavaa eikä pelkästään jakamaan.

Aika näyttää, tosin tällä hetkellä ennuste muutokselle on hyvä.

Ei kommentteja: