torstai 23. lokakuuta 2008

Krakova

Olin viime viikon, joka oli oppilaitoksemme syyslomaviikko, tyttäreni luona Krakovassa. Puola yllätti täydellisen positiivisesti. Siisti maa, jossa kaikki toimii. Hinnat ovat kohtuullisia ja kaupungit kauniita. Katolisuus näkyy positiivisella tavalla. Ihmiset ovat rauhallisia ja ystävällisiä. Jos vertaa Venäjään, ollaan aivan toisenlaisessa maassa ja kulttuurissa. Mielestäni Baltian maatkin ovat enemmän itämaisia kulttuuriltaan kuin Puola.

Krakova on erityisen kaunis kaupunki. Vanha ja hyvin säilynyt keskusta tarjoaa paljon yksityiskohtia eikä viikon matkalla kaikkea pystynyt kiertämään. Krakovan suuri lähiö, nimeltään Nowa Huta, on mielenkiintoinen neuvostohenkisen rakennuskantansa takia. Stalinin -aikainen arkkitehtuuri ja valtava teräskombinaatti luovat vielä tänäkin päivänä hyvän kuvan sosialistisesta rakentamisesta ja teollisuudesta.

Krakovan lähellä sijaitsee Wielistkan suolakaivos, joka on maailmanperintö kohde, kuten Krakovan vanha kaupunkikin. Suolakaivos on enemmän kuin näkemisen arvoinen paikka. Kannattaa tutustua.

Auswitz on paikka, joka ei esittelyjä kaipaa. Olen lukenut valtavasti Auswitzista enkä nyt pysty enää käsittämään koko asiaa. Niin valtava ihmisten teurastamo, niin valtava koneisto, vain ihmisten järjettömään tuhoamiseen. Menee kokonaan ymmärräkseni yli, miten saksalaiset ja puolalaiset ovat voineet tehdä sen kaiken...

Puolaan kannattaa matkustaa ihan vain katsomaan ja tutustumaan kuinka neuvostovallasta voi toipua positiivisesti. On heillä varmasti omat traumansa niistä ajoista, mutta ei niin näkyviä ja kuuluvia kuin esimerkiksi virolaisilla.

1 kommentti:

Lädi kirjoitti...

"Menee kokonaan ymmärräkseni yli, miten saksalaiset ja puolalaiset ovat voineet tehdä sen kaiken..."


Eivätkös ne saksalaiset ja puolalaiset yrittäneet siellä Auschwitzissa vain estää sosialistien, kommunistien, juutalaisten (ja euralaisten?) sun muitten "epätoivottujen ainesten" sikiämisen. Kannattaisi miettiä hieman sitäkin...